Toggle Navigation

Coaching bij emotie-eten

Worstel jij ook met je gewicht, terwijl je heel goed weet wat een gezond eetpatroon is? Grijp je naar ‘verboden voedsel’ wanneer je je moe, verveeld, onrustig, verdrietig, boos, angstig of blij voelt, of wanneer je je wil belonen aan het einde van een drukke dag?

 

Bij emotie-eten ga je vaak eten terwijl er geen lichamelijke aanleiding voor is. Je hebt geen maaghonger of trek, maar ‘harthonger’, ofwel een emotionele behoefte om te eten. Hierbij wordt vaak een grotere hoeveelheid voedsel gegeten dan nodig is om het lichaam te voeden. Om deze reden ontwikkelen mensen die last hebben van emotie-eten vaak overgewicht. Als reactie hierop worden er vaak tal van strenge diëten uitgeprobeerd. Hierin ligt echter niet de oplossing, zoals je wellicht zelf al hebt ervaren. De remedie voor blijvend succes bestaat uit de combinatie van een gezonde leefstijl met een evenwichtig eetpatroon waarbij tevens de oorzaak aangepakt wordt. Dit betekent dat je inzicht krijgt in je gevoelens en gedachten en vervolgens leert om daar beter mee om te gaan.

 

Hieronder kun je alvast nagaan of gevoelens een rol spelen in jouw eetgedrag. Kruis de uitspraken aan waarin jij jezelf herkent (test: ben ik een emotie-eter, Artiva – Food & Vitality Coaching).

 

 • vaak heb ik gevoelens van onbehagen zonder precies te weten wat ik voel.
 • vaak kan ik niet de juiste woorden vinden om mijn gevoelens te beschrijven.
 • ik vind het vaak moeilijk om mijn gevoelens onder woorden te brengen.
 • ik eet vaak om negatieve emoties niet te hoeven voelen.
 • ik vind het moeilijk om aan te geven wanneer mijn maag leeg is en ik honger voel in mijn maag.
 • als ik me naar voel heb ik heel sterk de behoefte om te gaan eten.
 • als ik eet dan heb ik even geen last van negatieve gevoelens.
 • als ik eet geeft dat een gevoel van tijdelijke troost en voldoening.
 • nadat ik gegeten heb komen na verloop van tijd die negatieve gevoelens weer terug.
 • ik eet gedurende de dag vaak kleine hoeveelheden, maar bij elkaar is dat meer dan wat anderen eten.
 • als ik alleen ben of me verveel ga ik vaak eten.
 • ik eet vaak gedachteloos.
 • ik heb vaak een hevig verlangen naar eten.
 • ik vind het moeilijk om aan te geven wanneer mijn maag vol zit.
 • ik schaam me vaak over mijn eetgedrag.
 • ik denk vaak negatief over mijn lichaam.
 • ik denk vaak negatief over mezelf.
 • mijn gewicht is behoorlijk toegenomen.
 • mijn gewicht is hoger dan wat normaal is voor mijn lengte en leeftijd.
 • mijn gewicht schommelt nogal.

 

Hoe meer uitspraken je hebt aangekruist, des te sterker emotie-eten een invloed heeft op je leven.